good morning oefening door een man met een rood shirt

Good morning oefening

Spiergroep: 
Moeilijkheid:  Gevorderd
Gewichtstype:  Barbell
Type:  Compound

De good morning oefening is een goede manier om de hamstring te trainen. Een goed getraind paar hamstrings zorgen niet alleen voor meer massa op de benen, maar ook nog eens voor meer massa. Misschien is een good morning niet de eerste oefening waar je aan denkt als je de hamstrings gaat trainen, maar toch is het een super oefening voor deze spiergroep. De uitvoering van een good morning oefening ziet er vrij gemakkelijk uit, maar kan nog wel eens lastig zijn. Lees snel verder voor meer informatie en stapsgewijze uitleg over deze oefening.

Welke spieren train je met de good morning oefening?

Het zal geen verrassing zijn dat de good morning oefening voornamelijk voor stimulans zorgt voor je hamstrings. Echter, zoals veel oefeningen met een barbell worden er meer dan slechts één spiergroepen gebruikt bij de oefeningen. Naast je hamstrings ben je bijvoorbeeld ook je onderrug aan het trainen tijdens het uitvoeren van de good morning oefening. Dit is niet vreemd als je ziet hoe je de oefening moet uitvoeren.

Naast je hamstrings en je onderrug worden ook je bilspieren gebruikt. De oefening is misschien niet heel bekend, toch is hij bij veel vrouwen geliefd. Dit omdat je in één klap de hamstrings, billen en onderrug traint. Daarnaast hebben ook mannen baat bij deze oefening, omdat de good morning kan bijdragen aan bijvoorbeeld een sterkere squat of deadlift. Benieuwd hoe je de oefening uitvoert? Lees dan snel verder voor stapsgewijze uitleg.

Good morning: uitvoering

Als je de good morning oefening niet correct uitvoert zal het bijna lijken alsof je een nogal vreemde en ongemakkelijke squat uitvoert. Daarnaast zal dit ook het gewenste effect verminderen en juist de kans vergroten dat je door een rare beweging iets blesseert. Het is daarom enorm belangrijk om de good morning oefening correct uit te voeren.

  1. Plaats een barbell op de achterkant van je schouders en grijp deze stevig vast
  2. Til de barbell uit het rek en ga op schouderbreedte staan
  3. Duw vervolgens je billen naar achteren, terwijl je schouders licht gebogen zijn
  4. Houd je rug recht en beweeg deze omlaag, tot deze bijna horizontaal is met de vloer
  5. De beweging dien je gecontroleerd uit te voeren, met de nadruk op je hamstrings
  6. Ga op dezelfde wijze weer terug omhoog, tot je weer geheel rechtop staat

De good morning oefening kun je het beste met licht gewicht uitvoeren. Er komt veel spanning op de onderrug en de uitvoering kan best lastig zijn. Daarom dien je echt je ego aan de kant te zetten en je gewoon te richten op een correcte uitvoering. Uiteindelijk zal dit je veel meer opleveren dan wanneer je het gewicht al direct gaat verhogen. Merk je dat de oefening op termijn te licht wordt, dan kun je met een gerust hard wat meer gewicht aan de stang laden.

Een goed streven is om rond de 8 tot 12 herhalingen voor 3 of 4 setjes. Dit is natuurlijk geen eis en als je graag meer of minder herhalingen doet, kan dit ook.

Veelgestelde vragen

Om de uitleg over de good morning oefening goed af te ronden eindigen met een gedeelte veelgestelde vragen. Zo zal enige onduidelijkheid die je nog over de oefening hebt uit de weg worden geruimd en ben je volledig op de hoogte van alles wat je moet weten om de oefening veilig en efficiënt uit te voeren.

Is de good morning wel veilig?

Ja, de good morning oefening is gewoon veilig om uit te voeren, mits je hem goed uitvoert natuurlijk. Er komt best wat spanning op de onderrug tijdens het uitvoeren, dus het is erg belangrijk om je rug goed aan te spannen en recht te houden. Wordt het op enig moment oncomfortabel of pijnlijk, dan is het verstandig om ermee te stoppen, om mogelijke blessures te voorkomen.

Is de good morning oefening slecht voor de rug?

Nee, de good morning is absoluut niet slecht voor je rug. Sterker nog, een correcte uitvoering kan er juist voor zorgen dat je onderrug sterker wordt. Hierdoor kan de oefening ook bijdragen aan het versterken van bijvoorbeeld je squat of deadlift. Al met al is de good morning dus prima om zowel je hamstrings als je onderrug te versterken.

Is de good morning geschikt voor beginners?

We zouden deze oefening niet bestempelen als een oefening voor beginners. Er dient een bepaalde mate van mobiliteit en controle over het gewicht te zijn, die een beginner waarschijnlijk nog niet zal hebben. Er zullen uiteraard uitzonderingen zijn, maar als beginner bent en je hebt geen instructeur tot je beschikking hebt wordt het vrij lastig. Een instructeur kan je ter plekke helpen bij de uitvoering en in dat geval kun je als beginner wel de good morning doen.

Kun je de good morning met elastieken doen?

Het is mogelijk om de good morning oefening met elastieken uit te voeren. Dit is mogelijk op twee verschillende manieren. Allereerst kun je de elastieken vasthouden met je handen, terwijl je erop gaat staan. Vervolgens maak je good morning beweging zoals beschreven in de uitleg. Je zult echter merken dat de spanning op het meest horizontale punt van de rug het laagst is, terwijl dit met een barbell juist het punt is waar de spanning het hoogst is. Hierdoor maak je er bijna een andere oefening van.

De andere manier om de good morning met elastieken te doen is door weer op de elastiek te gaan staan en vervolgens de elastiek om je nek te doen. Ook hier zul je echter merken dat de wijze van spanning omgekeerd is ten opzichte van de oefening met een barbell. Onze voorkeur gaat altijd uit naar een barbell good morning, maar bij gebrek aan beter is het gebruiken van elastieken altijd beter dan niks.